Pan van gietijzer

Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud levenslang mee! Het is een zeer degelijk product, waar u lang plezier van zult hebben. Pannen van gietijzer zijn zwaarder dan andere pannen, dit komt met name door de dikte van het materiaal. Zij kunnen hoge temperaturen verdragen (190 ºC!), dit is bijvoorbeeld noodzakelijk wanneer je de pan in een oven zou willen plaatsen om het gerecht te laten sudderen. Daarnaast is de pan perfect voor bakken, braden, stoven en grillen!

Door het gietijzeren materiaal wordt de warmte goed verdeeld en houdt de pan de warmte lang vast. Hierdoor wordt het gerecht gelijkmatig verhit en zal bijvoorbeeld het vlees mals blijven.

Gietijzer is geschikt voor alle warmtebronnen.

Het eerste gebruik

Er zijn in principe 2 soorten gietijzeren pannen: geëmailleerd en niet-geëmailleerd (pre-seasoned). U heeft een geëmailleerde pan aangeschaft.

Geëmailleerd gietijzer mat of glans

Vóór het eerste gebruik: Verwijder alle verpakking en etiketten. was de pan in een warm sopje, daarna goed spoelen en afdrogen.

Uw pan is nu klaar voor gebruik.

Op warmtebronnen met een glazen oppervlak moet u de pan steeds optillen en nooit gewoon verschuiven want dit kan zowel de bodem van de pan als het glas beschadigen.

Gesatineerd zwart email werd speciaal ontworpen voor het koken met een hogere “oppervlakte” temperatuur wat niet hetzelfde is als een pan op een heter vuur zetten. Met gietijzer, kunnen hogere oppervlaktetemperaturen bereikt worden omdat elk stuk gelijkmatig kan doorwarmen op een middelmatig vuur.

Daarom is de gesatineerde zwarte binnenzijde ideaal voor bakken, grillen en dichtschroeien. De beste resultaten worden bereikt op middelmatige en lage vuren waarbij het vuur nog lager gezet kan worden zodra de juiste temperatuur van het oppervlak of van de olie of het vet bereikt wordt.

De pan wordt heet dus gebruik een ovenwant!

Houten of hittebestendig nylon gerei kan ook gebruikt worden. Metalen lepels of kloppers mogen enkel heel voorzichtig gebruikt worden en er mag niet mee over het emaillen oppervlak geschraapt worden. Klop deze ook niet af op de rand van een pan. Messen of gerei met scherpe randen mogen niet gebruikt worden.

Laat de hete pan altijd enkele minuten afkoelen alvorens ze af te wassen. Spoel indien mogelijk de pan af in heet water en wrijf met een vochtig doek over het oppervlak. Voor grondiger afwassen, gebruikt u een warm sopje waarna u de pan grondig afspoelt en afdroogt.

Gebruik in de vaatwasser raden wij af, wij adviseren de pannen enigszins vettig te houden en droog weg te zetten.

Let op!

Kook geen zuren in de pan.

Warm de pan altijd langzaam op.